Joaquim Torrebella (Palma, 1965), llicenciat en medicina i cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat de Saragossa i amb més de 30 anys d’experiència en l’àmbit sanitari de Balears, inicia la seva etapa com a director gerent de l’Hospital de la Creu Roja a Palma des de gener de 2022.

Com afronta aquesta nova etapa professional com a gerent a l’Hospital? Pot explicar-nos breument com ha estat la seva evolució des que va arribar a la Creu Roja?

Afront aquesta nova etapa amb molta responsabilitat i interès. L’any 2017 es va decidir reformar tot l’hospital i l’anterior gerent del centre, Gabriel Roig, va contactar amb mi perquè formés part d’aquest projecte, inicialment com a assessor i posteriorment com a Director Assistencial. Durant aquests anys es va negociar amb el Servei de Salut de les Illes Balears un nou conveni de col·laboració i enl2019 es va signar el conveni singular amb una durada de deu anys que assegurava l’activitat de l’Hospital Creu Roja de Palma. Durant les obres, no només ens havíem compromès amb IB-Salut a mantenir l’activitat, sinó que la vam augmentar de manera considerable.

Com ha viscut l’hospital de la Creu Roja la pandèmia?, Valora de manera positiva l’actuació del centre?

Com tots els centres sanitaris ens hem anat adaptant a l’evolució de la pandèmia. Durant la primera ona vam habilitar per a malalts amb COVID-19 una planta amb 45 llits a l’Hospital Juaneda Miramar i vam adaptar com a planta d’hospitalització COVID-19 un centre amb 18 llits que teníem previst inaugurar per a pacients discapacitats.

He d’agrair a tot el personal la implicació que ha tingut durant aquest temps. Des del primer moment, malgrat la por que es tenia a aquest virus, es van bolcar sense dubtar-lo en l’atenció als pacients COVID.

Què ha suposat la reforma de l’hospital?

Realitzar aquesta reforma ens ha permès posar-nos al nivell de qualsevol hospital de les Illes Balears. Abans els i les professionals sanitaris de les illes pensaven que estàvem limitats a atendre pacients soci-sanitaris. Després de les millores, hem aconseguit que molts professionals vulguin treballar a l’hospital de la Creu Roja.

Els resultats més visibles són els arquitectònics i les noves instal·lacions mèdiques com la Ressonància Magnètica, però no podem oblidar l’increment de professionals reconeguts que ara treballen amb nosaltres.

Quins són actualment els desafiaments que afronta l’hospital de Creu Roja?

Actualment el major desafiament que tenim és mantenir l’activitat, que es troba gairebé al 100% de la nostra capacitat. En nombre d’habitacions ja no podem créixer, però si que construirem un nou quiròfan per a poder incrementar el nombre d’intervencions i ajudar a disminuir les llistes d’espera.

Quins objectius ens queden per a millorar el nostre compromís amb els i les pacients?

Per a l’hospital de Creu Roja, la millora constant de la nostra assistència i atenció als pacients sempre serà el nostre principal objectiu.