T’has preguntat mai com és la cuina d’un hospital? La veritat és que se sent molt parlar (i no sempre en positiu, per cert) del menjar en si, però poc del lloc on es prepara. I la veritat és que absolutament tot el que té a veure amb aquesta zona influeix en el resultat final, a la safata que arriba fins al llit del pacient. A més, cada vegada sembla estar més acceptat que una alimentació de qualitat i adequada també contribueix favorablement a la recuperació de la persona malalta … O almenys ajuda a que la seva experiència hospitalària sigui percebuda de forma més agradable.

Aquest aspecte, el de la dieta òptima i de qualitat, és part del compromís de l’Hospital de la Creu Roja amb els seus pacients. Per això, disposa d’un equip propi de cuina integrat per sis persones, mentre que una dietista dissenya els menús segons les oportunes directrius mèdiques. S’atén així a les necessitats alimentàries de les persones hospitalitzades, en funció del seu estat i requisits individuals. En aquesta fase és molt important el sistema informàtic de què disposa el centre per poder controlar tot el relacionat amb al·lèrgies, intoleràncies, etcètera, dels malalts i malaltes.

Pel que fa a la logística es refereix, a l’Hospital no es compren grans quantitats, tant per evitar l’emmagatzematge dels aliments, com per garantir que aquests es consumeixen en les condicions ideals. Especialment en el cas dels productes peribles, que a més solen subministrar proveïdors locals.

Normativa de seguretat alimentària

L’Hospital està plenament adaptat al mètode reconegut per les normes nacionals i internacionals pel que fa a la implantació de sistemes d’autocontrol en les empreses alimentàries es refereix (conegut com Codex Alimentarius, Reglament (CE) 852/2004). Garanteix la seguretat i innocuïtat dels aliments en totes i cadascuna de les fases de la cadena alimentària.

Per a la seva viabilitat, disposem d’un procediment general d’ ‘Alimentació del pacient’ que abasta des de la descripció de responsabilitats fins a diferents plans locals amb els quals es controlen instal·lacions i equips, consums, neteja i desinfecció, plagues, la manipulació i la formació dels manipuladors, o fins i tot plans per als propis proveïdors i la traçabilitat de les provisions. També treballem amb un protocol per a la notificació de toxiinfeccions alimentàries (malalties provocades per un aliment contaminat per les toxines que fabriquen certs microorganismes) que eventualment es puguin produir. I per descomptat, comptem amb un registre de documents i tot el relacionat amb el que s’ha exposat abans.

La futura cuina de l’Hospital de la Creu Roja de Palma

Per la seva importància com a element neuràlgic en el correcte dia a dia d’un hospital, el projecte de modernització i reforma va començar el mes de desembre de 2018 per la cuina …

La intenció és construir una cuina estàndard en aquest tipus d’establiments, i que s’organitzen segons el model de ‘marxa endavant’. Això vol dir que, des del moment en què es reben, els aliments mai tornen enrere i no es produeixen creus en els diferents processos alimentaris.

Per aquest motiu, el disseny estableix una primera zona de càmeres de doble entrada, perquè el proveïdor pugui dotar-les de les seves matèries des de la porta exterior i deixat en mans del personal de cuina la retirada de les mateixes des d’una segona porta.

En una segona zona d’avanç es situaran els diferents ‘cambres fredes’ diferenciats segons el tipus de menjar, com la fresca, la congelada, verdures, carns, peixos … Aquesta separació en origen i la seva manipulació a cada zona, assegura que no es creuin els aliments durant la seva preparació. Després ja poden passar a la zona calenta per enfornar, bullir-o fregir-se, ser cuinats, en definitiva, abans de emplatarse i distribuir.

Però aquí no acaba el servei: després toca tornar els carros a la zona d’escalabornat, rentat i emmagatzematge de vaixella, també per una ruta diferenciada perquè els aliments preparats i les restes tampoc es creuin abans que aquests últims acabin a les escombraries.

Vestuari propi per a les persones que treballen en aquesta àrea i una sèrie d’especificitats tècniques que tenen a veure amb els dispositius industrials, són altres de les característiques d’una actuació que, evidentment, es desenvolupa en una altra zona diferent. Amb l’hospital en marxa, l’obra es porta a terme en l’emplaçament futur, permetent que la cuina actual segueixi funcionant sense inconvenients.

Això sí, amb la il·lusió d’estrenar en breu una cuina d’acord amb la modernitat i qualitat del projecte. Per a l’organització, aquesta obra no només millorarà les condicions de treball del personal de cuina, sinó que també repercutirà en l’atenció alimentària al pacient del centre.