Cirurgia endoscòpica biportal de columna

Innovació en Neurocirurgia per a un major benefici per als nostres pacients

El passat 16 de maig, va tenir lloc a Creu Roja Hospitals la primera intervenció d’estenosi del canal raquidi duta a terme mitjançant la tècnica de “cirurgia endoscòpica biportal“. És una innovadora tècnica que es realitza en dos centres de les Balears, a més de Creu Roja Hospitals, i alguns més a la península.

La Neurocirujana encarregada de dur a terme aquesta intervenció ha estat la doctora Elsa González Pérez, primera dona a Europa a realitzar aquesta tècnica. Per a això, es va sotmetre a una intensa formació que li ha portat a Londres i Seül, ciutats de referència a l’hora de donar a conèixer la cirurgia endoscòpica biportal de columna.

El treball de la Dra. González ha estat reconegut en diversos mitjans de comunicació i revistes mèdiques, a causa dels avantatges que suposa aquesta tècnica, sobretot, per als pacients.

Cirugía endoscópica biportal de columna. 

La Dra. Elsa González es va llicenciar a la Universitat de Valladolid, per a després recalar a l’Hospital Universitari Són Dureta per a la realització de la seva especialitat, atresorant més de quinze anys d’experiència. Després de la seva formació en la cirurgia endoscòpica biportal de columna i convertir-se en pionera en la realització de la mateixa a Europa, ara forma part de l’equip encarregat d’ensenyar la tècnica a altres professionals mèdics a Espanya.

La tècnica va néixer a Corea del Sud l’any 2014, de la mà del Dr. Dae Jung Choi”, comenta la Dra. González, “i des de llavors ha anat perfeccionant-se a mesura que s’ha aplicat en els diferents pacients que s’han intervingut mitjançant aquesta tècnica. A Àsia és una tècnica ja molt estesa i, des de fa una mica més d’un any comença a popularitzar-se a Europa”.

Dra. González durante la intervención

 

 

 

 

 

 

 

La cirurgia endoscòpica biportal de columna consisteix en la realització de dues petites incisions a l’esquena. A través d’un dels orificis s’introdueixen els instruments de treball i a través de l’altre una càmera que aporta una gran visibilitat al cirurgià. L’accés al canal lumbar permet descomprimir les estructures nervioses, que és el que causa dolor al pacient.

La tècnica està indicada per a les persones que sofreixen alguna alteració de la columna lumbar que suposin la compressió d’un nervi causant dolor com, per exemple, l’hèrnia discal lumbar, l’estenosi de canal lumbar o estrenyiment del foramen per on salin els nervis.

Davant la pregunta de quins avantatges ofereix aquesta tècnica, la Dra. González comenta que “es tracta d’una tècnica mínimament invasiva produint un mal mínim en la musculatura del pacient, propiciant una molt ràpida recuperació. El normal”, continua la doctora, “és que el pacient pugui abandonar l’hospital l’endemà de la intervenció”.

Dra. Elsa González realizando la intervención quirúrgica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb més de 200 intervencions a la seva esquena mitjançant l’ús de la cirurgia endoscòpica biportal de columna, la Dra. Elsa González continua amb el seu treball de donar a conèixer aquesta innovadora i beneficiosa tècnica com a alternativa per a les patologies de columna lumbar, tenint com Creu Roja Hospitals de Palma un dels centres amb la tecnologia i equips necessaris per a poder dur a terme la seva activitat professional.